De krimp van het onderwijs

14 feb
® Foto Cliff1066

® Foto Cliff1066

De vergrijzing, die al een aantal jaar op het lijstje ‘zorgwekkende onderwerpen’ staat van onder andere de overheid, laat haar eerste tekenen zien.
Zo is het voor bedrijven steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden en zal dat tekort alleen nog maar groter worden.
Tegelijkertijd is er een enorme krimp in het onderwijs. Een hoop scholen moeten nu, na jaren van een groeiende hoeveelheid kinderen, ineens de deuren sluiten. Zeker in kleine dorpen kan het bijna niet meer uit om een school open te houden.

Dichtstbijzijnde school

Het gevolg is dat kinderen soms grote afstanden moeten reizen om naar de dichtstbijzijnde school te komen. Zeker als het gaat om basisscholen is dat een groot probleem. Het CBS schat in dat tussen 2012 en 2015 het aantal leerlingen in de basisschoolleeftijd ongeveer gedaald is met 67.000 leerlingen. Als je uit gaat van een gemiddelde school van 220 leerlingen (27 kinderen per klas), zouden 304 basisscholen moeten sluiten. In werkelijkheid zijn dat er nog wel meer, omdat veel scholen ondertussen al onder dit gemiddelde van 220 leerlingen zitten.

Adviseurs

Om de problematiek te kunnen aanpakken zijn meerdere adviseurs in het land werkzaam. Een adviseur voor basisschool kijkt naar de organisatie en welke maatregelen genomen kunnen worden om de schade te beperken.
Zo kunnen klassen gecombineerd gaan worden en kan de school misschien meer kinderen aantrekken uit andere wijken.

Scholenfusie

Een van de meest ingrijpende maatregelen is een fusie. Twee scholen worden samen één. Er moet dan goed gekeken worden naar allerlei inhoudelijke en praktische zaken. Hoe zit het met het personeel? Van welke mensen moet afscheid genomen worden? Wat zijn de nieuwe kernwaarden en wat is de nieuwe visie van de gecombineerde school? Wat wordt de nieuwe locatie van de school? Is er een strategische plek waarvandaan alle oude leerlingen kunnen blijven komen en tegelijkertijd nieuwe leerlingen worden aangetrokken?

Coördineren fusie

Om ervoor te zorgen dat deze dingen op een voorspoedige manier verkopen komt er een adviseur die zelfs kan helpen met het coördineren van de fusie. Benieuwd hoeveel krimp er heeft plaatsgevonden in uw provincie of hoeveel krimp er verwacht wordt? Ga naar de website van CBS voor een schatting.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: